Нашият сайт ползва бисквитки! Молим ви да се запознаете с нашите Общите условия за ползване и Политиката за лични данни
Общи условия | Лични данни | Бисквитки
0.00 лв.

СТРАСTНИЯT ЦИКЪЛ В БЪЛГАРСКАТА СТЕННА ЖИВОПИС ПРЕЗ XVII ВЕК

Пламен Събев
-20%
16.00 лв.   Корична цена: 20.00 лв.
 
Категория: Българска и световна история
Език: Български
ISBN: 978-9-54427-951-6
Страници: 160
Подвързия: твърда
Размер: 17 x 24 cm
Тегло: 565
Описание

Текстовете от Новия завет, свидетелстващи за страданията и кръстните мъки на Иисус Христос, са фундаментални в християнството. В догматичен смисъл спасението на човешката душа е възможно единствено и само чрез Жертвоприношението на Гоготския хълм. В много съчинения на апологети и църковни писатели от различни периоди се открива съществен въпрос, задаван  от противници на вярата по различни начини: защо е нужно дългоочакваният месия да понася толкова много унижения, да премине пътя на страданието и да бъде разпнат? Необходимостта от разрушение на греха и злото в света е толкова голяма, че само един истински жертвен акт може да запълни това огрмно, пагубно пространство между Бога и човека.

В действителност Христос побеждава смъртта, преодолява човешката ненавист, за да докаже своята любов и пълнота. Сам и доброволно преживява падението на видимия свят, за да го възвърне към нов живот.

Великото тайнство представлява актуализация на Христовата жертва на Голгота. Логично, нейното изпълнение е здраво обвързано с всички останали събития в периода от Велики четвъртък до Неделя Възкресна, а оттук е явно тяхното отражение в литургичен аспект. Всеизвестно е, че Пасхата (Великден) се явява празник на празниците, начало и край на богослужебния кръг, а предпразненството обхваща 40 дена (Св. Четиридесетница). Църквата отделя специална седмица в края на продължителния пост, подготвяща християните към тържественото Възкресение. Нарича се Страстна или Пасхална седмица.

Форма за запитване
Други книги от Българска и световна история
БЪЛГАРИЯ И СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ

БЪЛГАРИЯ И СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ

Йордан Андреев, Христо Глушков
28.00 лв.
Писма от България

Писма от България

Евгений Утин
15.96 лв.
ИСТОРИЯ НА СТАРИЯ СВЯТ

ИСТОРИЯ НА СТАРИЯ СВЯТ

Владимир Попов
28.00 лв.
Православни структури на Балканите през XVII - XVIII век

Православни структури на Балканите през XVII - XVIII век

Красимира Мутафова, Мария Калицин, Стефан Андреев
31.96 лв.