Нашият сайт ползва бисквитки! Молим ви да се запознаете с нашите Общите условия за ползване и Политиката за лични данни
Общи условия | Лични данни | Бисквитки
0.00 лв.

СТРАСTНИЯT ЦИКЪЛ В БЪЛГАРСКАТА СТЕННА ЖИВОПИС ПРЕЗ XVII ВЕК

Пламен Събев
-20%
16.00 лв.   Корична цена: 20.00 лв.
 
Категория: Българска и световна история
Език: Български
ISBN: 978-9-54427-951-6
Страници: 160
Подвързия: твърда
Размер: 17 x 24 cm
Тегло: 565
Описание

Текстовете от Новия завет, свидетелстващи за страданията и кръстните мъки на Иисус Христос, са фундаментални в християнството. В догматичен смисъл спасението на човешката душа е възможно единствено и само чрез Жертвоприношението на Гоготския хълм. В много съчинения на апологети и църковни писатели от различни периоди се открива съществен въпрос, задаван  от противници на вярата по различни начини: защо е нужно дългоочакваният месия да понася толкова много унижения, да премине пътя на страданието и да бъде разпнат? Необходимостта от разрушение на греха и злото в света е толкова голяма, че само един истински жертвен акт може да запълни това огрмно, пагубно пространство между Бога и човека.

В действителност Христос побеждава смъртта, преодолява човешката ненавист, за да докаже своята любов и пълнота. Сам и доброволно преживява падението на видимия свят, за да го възвърне към нов живот.

Великото тайнство представлява актуализация на Христовата жертва на Голгота. Логично, нейното изпълнение е здраво обвързано с всички останали събития в периода от Велики четвъртък до Неделя Възкресна, а оттук е явно тяхното отражение в литургичен аспект. Всеизвестно е, че Пасхата (Великден) се явява празник на празниците, начало и край на богослужебния кръг, а предпразненството обхваща 40 дена (Св. Четиридесетница). Църквата отделя специална седмица в края на продължителния пост, подготвяща християните към тържественото Възкресение. Нарича се Страстна или Пасхална седмица.

Форма за запитване
Други книги от Българска и световна история
АРБАНАСИ

АРБАНАСИ

Хитко Вачев
9.60 лв.
ИСТОРИЯ НА СТАРИЯ СВЯТ

ИСТОРИЯ НА СТАРИЯ СВЯТ

Владимир Попов
28.00 лв.