Нашият сайт ползва бисквитки! Молим ви да се запознаете с нашите Общите условия за ползване и Политиката за лични данни
Общи условия | Лични данни | Бисквитки
0.00 лв.

ОТ КАЛИТКО ДО ВАСКО ДА ГАМА

Петър Стефанов
-20%
16.00 лв.   Корична цена: 20.00 лв.
 
Категория: Учебна литература
Език: Български
ISBN: 978-619-1683-12-3
Страници: 472
Подвързия: мека
Размер: 14,5 х 20 cm
Тегло: 245
Описание

Предлаганата на вниманието на читателя книга е пръв опит за по-цялостно представяне на картината в развитието на нашата детско-юношеска проза по време на социализма.

Стремежът на автора е книгата да се превърне в своего рода помагало-справочник за основните етапи, проблемно-естетически насоки, автори и произведения, изграждащи панорамата на детската литература по време на НРБ. Да се покаже целият проблемно-естетически спектър на прозата за деца, формиран по мярата на епохата: „съвременната“ тема; пионерството, героико-приключенското начало; анималистиката, приказната проза и т.н.

Поради прекомерната идеологическа щекотливост на периода темата не е особено желана от изследователите. Затова е потърсена подчертана идеологическа неутралност (доколкото това е по принцип възможно), като водещи са  чувството за историческа справедливост и естетическият критерий. Наред с проекциите на основното намерение – да се покаже превъзмогването на социалистическия патернализъм в детската литература, книгата имплицитно съдържа и проявленията на българското въображение, рамките и облиците, в които то е схващало детското в един много специфичен исторически период.

Книгата е предназначена за студенти, учители, преподаватели, писатели, както и за всички, които не са безразлични към проблемите на художествената словесност за деца и биха искали да получат що-годе цялостна представа за литературния процес.

 

 

Петър Стефанов е роден през 1954 г. в с. Горско Абланово, Търговищко. Професор е по литература за деца и юноши във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" и Тракийския университет, Стара Загора. От 2003 до 2006 г. е лектор по български език и култура в Университета за световни езици "Аблайхан", град Алмати, Казахстан.

Автор е на книгите "Излъганият дявол (Творчеството на Елин Пелин за деца и националната смехова традиция)" (2000), "Българска детска литература (критическа антология)" (2000), "Сватбите на Бавкида" (2006), "Време, жанр и смисъл" (2006), "Щастливеца и Бай Ганьо" (2006), "Писатели от читанките на българчето. Речник за деца и родители" (в съавторство) (2006), "Българска детска литература XX век" (2012), "Детска литература (От Възраждането до края на Втората световна война)" (2013).

Форма за запитване
Други книги от Учебна литература
Димчо Дебелянов

Димчо Дебелянов

Иван Радев
12.00 лв.
ХИМИЧНИ ПРОЦЕСИ Химия на елементите и техните съединения
8.00 лв.
ТЕМИ ПО НЕОРГАНИЧНА ХИМИЯ

ТЕМИ ПО НЕОРГАНИЧНА ХИМИЯ

Ганка Робова, Лилия Величкова
8.00 лв.
СЛАВЕЙКОВЦИ В БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА

СЛАВЕЙКОВЦИ В БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА

Иван Радев, Кольо Дабков
16.00 лв.