Нашият сайт ползва бисквитки! Молим ви да се запознаете с нашите Общите условия за ползване и Политиката за лични данни
Общи условия | Лични данни | Бисквитки
0.00 лв.

ОТ КАЛИТКО ДО ВАСКО ДА ГАМА

Петър Стефанов
-20%
16.00 лв.   Корична цена: 20.00 лв.
 
Категория: Учебна литература
Език: Български
ISBN: 978-619-1683-12-3
Страници: 472
Подвързия: мека
Размер: 14,5 х 20 cm
Тегло: 245
Описание

Предлаганата на вниманието на читателя книга е пръв опит за по-цялостно представяне на картината в развитието на нашата детско-юношеска проза по време на социализма.

Стремежът на автора е книгата да се превърне в своего рода помагало-справочник за основните етапи, проблемно-естетически насоки, автори и произведения, изграждащи панорамата на детската литература по време на НРБ. Да се покаже целият проблемно-естетически спектър на прозата за деца, формиран по мярата на епохата: „съвременната“ тема; пионерството, героико-приключенското начало; анималистиката, приказната проза и т.н.

Поради прекомерната идеологическа щекотливост на периода темата не е особено желана от изследователите. Затова е потърсена подчертана идеологическа неутралност (доколкото това е по принцип възможно), като водещи са  чувството за историческа справедливост и естетическият критерий. Наред с проекциите на основното намерение – да се покаже превъзмогването на социалистическия патернализъм в детската литература, книгата имплицитно съдържа и проявленията на българското въображение, рамките и облиците, в които то е схващало детското в един много специфичен исторически период.

Книгата е предназначена за студенти, учители, преподаватели, писатели, както и за всички, които не са безразлични към проблемите на художествената словесност за деца и биха искали да получат що-годе цялостна представа за литературния процес.

 

 

Петър Стефанов е роден през 1954 г. в с. Горско Абланово, Търговищко. Професор е по литература за деца и юноши във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" и Тракийския университет, Стара Загора. От 2003 до 2006 г. е лектор по български език и култура в Университета за световни езици "Аблайхан", град Алмати, Казахстан.

Автор е на книгите "Излъганият дявол (Творчеството на Елин Пелин за деца и националната смехова традиция)" (2000), "Българска детска литература (критическа антология)" (2000), "Сватбите на Бавкида" (2006), "Време, жанр и смисъл" (2006), "Щастливеца и Бай Ганьо" (2006), "Писатели от читанките на българчето. Речник за деца и родители" (в съавторство) (2006), "Българска детска литература XX век" (2012), "Детска литература (От Възраждането до края на Втората световна война)" (2013).

Форма за запитване
Други книги от Учебна литература
ПОМАГАЛО ПО ХИМИЯ 7-12 КЛАС

ПОМАГАЛО ПО ХИМИЯ 7-12 КЛАС

Ганка Робова, Лилия Величкова
6.40 лв.
ТЕМИ ПО НЕОРГАНИЧНА ХИМИЯ

ТЕМИ ПО НЕОРГАНИЧНА ХИМИЯ

Ганка Робова, Лилия Величкова
8.00 лв.
ДЕТСКА ЛИТЕРАТУРА - 1944-1989, том II

ДЕТСКА ЛИТЕРАТУРА - 1944-1989, том II

Ана Костадинова, Петър Стефанов
20.00 лв.
ХИМИЧНИ ПРОЦЕСИ Химия на елементите и техните съединения
8.00 лв.